Blog

Szpecle – z czym to się je?

Pojęcie “szpecle” jest dla mnie stosunkowo nowe. Pierwszy raz o ich istnieniu dowiedziałam się kilka tygodni temu i zaintrygowana postanowiłam spróbować.

Szpecle to rodzaj makaronu z mąki i jajek. To takie niewielkie kluseczki, które pochodzą z kuchni południowych Niemiec, tyrolskiej oraz szwajcarskiej.

Na ich wykonanie znajdziecie wiele przepisów, ja postanowiłam spróbować tych od Goliard, bo nie ukrywam, że o ile gotować uwielbiam, to robienie klusek nie sprawia mi przyjemności. Zwyczajnie nie lubię tego tak, jak nie lubię np. prasowania 😂

Wybrałam dokładnie te kluseczki:

Następną sprawą było odnalezienie pomysłu z czym je zjeść i tu okazało się, że możliwości jest mnóstwo!

Z czym to się je?

Szpecle podawane są na wiele sposób, jako dodatek do dań, ale również jako ich baza. Pasują do dań obiadowych, sosów, pieczeni, gulaszu, ale i zapiekane z serem, szynką, boczkiem i sadzonym jajkiem. Często serwowane są z duszoną cebulką, skwarkami, kiszoną kapustą czy górskim serem. Mniej popularne jest podawanie ich na słodko, ale w tej wersji również bardzo się świetnie sprawdzają.

Gulasz wołowy z domowymi buraczkami i kluskami Szpecle – bajka!

Odkryłam, że możliwości jest nieskończoność, a ich uniwersalność sprawia, że możemy dowolnie kombinować. Ostatnio jadłam je nawet w zupie pomidorowej i było przepyszne!

Z wami postanowiłam podzielić się przepisem, który wyjątkowo przypadł do gustu nie tylko mi, ale też mojemu chłopakowi.

Szpecle z boczkiem, kiełbasą i serem

Szpecle w tym połączeniu wyszły przepysznie, jest to danie, ktore robi się bardzo szybko i bardzo łatwo. Nie podaję konkretnych ilości, bo tutaj wszystko zależy od kwestii waszego gustu i potrzeb. Ja na dwie porcje zużyłam ok. 1/3 opakowania klusek, jedną dłuższą kiełbasę, mały kawałek boczku, dwie łyżeczki papryki i 1/3 szklanki żółtego sera. To danie typowo na oko, więc możecie śmiało kombinować 🙂

Składniki:

  • Kluski Szpecle
  • Kiełbasa (np. Śląska)
  • Boczek
  • Ser żółty
  • Pietruszka do posypania
  • Papryka wędzona w proszku

Wykonanie:

  1. Kluski ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (10-12 minut)
  2. Kiełbasę i boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni.
  3. Gdy boczek puści tłuszcz, dodać paprykę wędzoną.
  4. Ugotowane kluski, odcedzić i dodać je bezpośrednio na patelnię, przesmażając je z resztą składników.
  5. Zetrzeć ser żółty na drobnych oczkach i pod koniec smażenia posypać nim składniki na patelni. *
  6. Całość wymieszać i przełożyć na talerz/miseczkę.
  7. Posypać posiekaną natką pietruszki.

* serem należy posypać delikatnie, jeśli dodamy go za dużo poskleja nam składniki.

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *