Blog,  Kuchnia

Babeczki z serem i szynką

Szybkie i przepyszne babeczki na słono, które można przygotować do pracy, szkoły, czy na kolację. Polecam!

Składniki:

  • Szklanka mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Łyżeczka ziół prowansalskich
  • Pół szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Szklanka żółtego sera
  • ok. 100g szynki

Przygotowanie:

  1. Do jednej miski wsypujemy mąkę, sól, proszek do pieczenia i zioła. Mieszamy.
  2. Do drugiej miski wlewamy mleko, dodajemy jajko i 4 łyżki oliwy. Miksujemy kilka sekund.
  3. Zawartość drugiej miski przelewamy do pierwszej i całość mieszamy łyżką.
  4. Dodajemy starty ser żółty i szynkę pokrojoną w małą kostkę.
  5. Przygotowujemy 12 foremek na babeczki i wykładamy do nich mniej więcej po równo ciasta.
  6. Posypujemy wierzch żółtym serem.
  7. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Góra-dół, 180 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *