Dziś zapraszam Was na domowy fast food, który ostatnio staje się hitem internetów 😄 Mimo, że nie ma w nim niby nic wyjątkowego i nowego, to forma podania i smak, sprawia, że warto!
Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
Dwie porcje frytek
ok. 100g sera żółtego
Kapusta pekińska
Ogórek szklarniowy
Papryka czerwona
Czerwona cebula
Ketchup
Sos czosnkowy
Przyprawa do kebaba/gyrosa
Sos do sałatek włoski + łyżka oleju + łyżka wody
Polecam dodać też pomidora, mi niestety go zabrakło 😄
Wykonanie
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, dodać trochę oliwy i dwie łyżki przyprawy do gyrosa. Wymieszać i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Kapustę pekińską, ogórka, paprykę (i pomidora) pokroić i wrzucić do miski. Dodać ulubiony sos, ja przygotowałam na szybko sos włoski z saszetki, który miesza się z olejem i wodą. Wymieszałam i wstawiłam do lodówki.
Następnie przygotowałam sos czosnkowy (przepis TUTAJ).
Nastawiam piekarnik na 200 stopni góra dół, bez termoobiegu.
Smażę frytki oraz kurczaka.
Przekładam kurczaka do foremki.
Na kurczaka wykładam frytki.
Posypuję dużą ilością sera.
Wstawiam do piekarnika na kilka minut – dosłownie, tylko aż stopi się ser.
Oj kochana zaszalałaś tym daniem. Niby banalne a nigdy takiego nie robiłam. Trochę jak box u turka w kebabie 🤣🤣🤣 muszę koniecznie zrobić jak już wykorzystam resztki z zeszłego roku bo jeszcze trochę zostało 😂😂😂
komentarze 2
Kasia
Wypróbuję z miłą chęcią 🥰
Naturewomen_xl
Oj kochana zaszalałaś tym daniem. Niby banalne a nigdy takiego nie robiłam. Trochę jak box u turka w kebabie 🤣🤣🤣 muszę koniecznie zrobić jak już wykorzystam resztki z zeszłego roku bo jeszcze trochę zostało 😂😂😂