Blog,  Kuchnia

Kapsalon

Dziś zapraszam Was na domowy fast food, który ostatnio staje się hitem internetów 😄 Mimo, że nie ma w nim niby nic wyjątkowego i nowego, to forma podania i smak, sprawia, że warto!

Składniki:

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • Dwie porcje frytek
  • ok. 100g sera żółtego
  • Kapusta pekińska
  • Ogórek szklarniowy
  • Papryka czerwona
  • Czerwona cebula
  • Ketchup
  • Sos czosnkowy
  • Przyprawa do kebaba/gyrosa
  • Sos do sałatek włoski + łyżka oleju + łyżka wody
  • Polecam dodać też pomidora, mi niestety go zabrakło 😄

Wykonanie

  1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, dodać trochę oliwy i dwie łyżki przyprawy do gyrosa. Wymieszać i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
  2. Kapustę pekińską, ogórka, paprykę (i pomidora) pokroić i wrzucić do miski. Dodać ulubiony sos, ja przygotowałam na szybko sos włoski z saszetki, który miesza się z olejem i wodą. Wymieszałam i wstawiłam do lodówki.
  3. Następnie przygotowałam sos czosnkowy (przepis TUTAJ).
  4. Nastawiam piekarnik na 200 stopni góra dół, bez termoobiegu.
  5. Smażę frytki oraz kurczaka.
  6. Przekładam kurczaka do foremki.
  7. Na kurczaka wykładam frytki.
  8. Posypuję dużą ilością sera.
  9. Wstawiam do piekarnika na kilka minut – dosłownie, tylko aż stopi się ser.
  10. Wyciągam formy i nakładam sałatkę.
  11. Polewam sosem czosnkowym i ketchupem.

I gotowe!

komentarze 2

  • Naturewomen_xl

    Oj kochana zaszalałaś tym daniem. Niby banalne a nigdy takiego nie robiłam. Trochę jak box u turka w kebabie 🤣🤣🤣 muszę koniecznie zrobić jak już wykorzystam resztki z zeszłego roku bo jeszcze trochę zostało 😂😂😂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *