Blog,  Kuchnia

Sos czosnkowy

Przepisów na ten sos jest wiele, ale postanowiłam podzielić się swoim ulubionym, który dla mnie jest idealny w smaku i konsystencji. Wyparł w mojej kuchni już na dobre sos na bazie jogurtu naturalnego/greckiego.

Idealny do sałatek, pizzy, placków ziemniaczanych i wielu innych potraw.

Proporcje można zmieniać w miarę potrzeby, ja akurat zapisałam sobie ilości na 200g majonezu. Wielkość ząbków i intensywność czosnku może się różnić, warto smakować i dodawać go stopniowo zamiast od razu wrzucać 3 lub więcej ząbków.

Skład :

  • Majonez 200g (8 łyżek)
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżeczek mleka
  • Pół łyżeczki soku z cytryny
  • Pieprz i sól

Wykonanie:

Czosnek obieram i przeciskam przez praskę lub bardzo drobno siekam. Dodaję majonez i mieszam.

Następnie dodaję porcjami mleko, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zazwyczaj staram się uzyskać konsystencję gęstej śmietany.

Cytrynę wyciskam bezpośrednio do sosu, mniej więcej pół łyżeczki.

Dodaję szczyptę soli i około pół łyżeczki pieprzu.

Całość bardzo dokładnie mieszam i wstawiam na ok. pół godziny do lodówki.

komentarze 4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *