Przepisów na ten sos jest wiele, ale postanowiłam podzielić się swoim ulubionym, który dla mnie jest idealny w smaku i konsystencji. Wyparł w mojej kuchni już na dobre sos na bazie jogurtu naturalnego/greckiego.
Idealny do sałatek, pizzy, placków ziemniaczanych i wielu innych potraw.
Proporcje można zmieniać w miarę potrzeby, ja akurat zapisałam sobie ilości na 200g majonezu. Wielkość ząbków i intensywność czosnku może się różnić, warto smakować i dodawać go stopniowo zamiast od razu wrzucać 3 lub więcej ząbków.
Skład :
Majonez 200g (8 łyżek)
3 ząbki czosnku
5 łyżeczek mleka
Pół łyżeczki soku z cytryny
Pieprz i sól
Wykonanie:
Czosnek obieram i przeciskam przez praskę lub bardzo drobno siekam. Dodaję majonez i mieszam.
Następnie dodaję porcjami mleko, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zazwyczaj staram się uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
Cytrynę wyciskam bezpośrednio do sosu, mniej więcej pół łyżeczki.
Dodaję szczyptę soli i około pół łyżeczki pieprzu.
Całość bardzo dokładnie mieszam i wstawiam na ok. pół godziny do lodówki.
komentarze 4
Skyler Blu
Uwielbiam sos czosnkowy 🙂 Twoja propozycja brzmi bardzo ciekawie i chętnie spróbuję go sama porzyrządzić!
Zapraszam też do siebie 🙂
https://skyler-blu.blogspot.com/
Fentropia
Baaardzo miło mi to słyszeć! ❤️
Kasia
Muszę spróbować Twój przepis, nie mam idealnego sosu.
NatureWomen_XL
Super. Kochamy a domowy najlepszy. Ja robię na jogurcie naturalnym z dodatkiem oregano. Dla mnie bomba.