Blog,  Kuchnia

Zakwas na żurek

Najsmaczniejszy jest żurek przygotowany na własnym zakwasie, jeśli jeszcze nie robiliście go w ten sposób, to bardzo zachęcam!

Składniki:

  • 500ml wody o temperaturze pokojowej.
  • 50 gramów żytniej mąki.
  • 5 liści laurowych.
  • 5 ząbków czosnku.
  • 10-12 ziaren ziela angielskiego

Co potrzebujesz?

  • Litrowy, wyparzony słoik.
  • Gazę np. 9x9cm.
  • Gumkę recepturkę.
  • Drewnianą łyżkę.

Wykonanie:

Do słoika wlewam wodę, wsypuję mąkę, wrzucam liście laurowe, czosnek i ziele angielskie. Całość dokładnie mieszam i zakrywam słoik gazą. Mocuję gazę za pomocą gumki recepturki. Odstawiam na górną szafkę w kuchni, ważne żeby stał w półciemnym i dość ciepłym miejscu.

Conajmniej raz dziennie mieszam żurek drewnianą łyżką. Po około dwóch dniach może zacząć się pienić i jest to naturalny proces. Po 2-3 dniach zaczyna już ładnie pachnieć, kiedy zacznie pachnieć kwasem – będzie już gotowy. Zwykle trwa to 5 – 7 dni.

Z gotowego zakwasu wyjmuję łyżką czosnek, liście i ziarna, przelewam do czystej, szklanej butelki. Przechowuję w lodówce do dwóch tygodni. Podstawą jest obserwowanie zakwasu, niektórzy trzymają go i miesiąc.

Jak rozpoznać zepsuty zakwas?

Najprościej to ocenić widząc pleśń. Niestety taki zakwas należy od razu wylać. Aromat siarki, amoniaku również wskazuje na zepsucie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *