
Zakwas na żurek
Najsmaczniejszy jest żurek przygotowany na własnym zakwasie, jeśli jeszcze nie robiliście go w ten sposób, to bardzo zachęcam!

Składniki:
- 500ml wody o temperaturze pokojowej.
- 50 gramów żytniej mąki.
- 5 liści laurowych.
- 5 ząbków czosnku.
- 10-12 ziaren ziela angielskiego
Co potrzebujesz?
- Litrowy, wyparzony słoik.
- Gazę np. 9x9cm.
- Gumkę recepturkę.
- Drewnianą łyżkę.

Wykonanie:
Do słoika wlewam wodę, wsypuję mąkę, wrzucam liście laurowe, czosnek i ziele angielskie. Całość dokładnie mieszam i zakrywam słoik gazą. Mocuję gazę za pomocą gumki recepturki. Odstawiam na górną szafkę w kuchni, ważne żeby stał w półciemnym i dość ciepłym miejscu.
Conajmniej raz dziennie mieszam żurek drewnianą łyżką. Po około dwóch dniach może zacząć się pienić i jest to naturalny proces. Po 2-3 dniach zaczyna już ładnie pachnieć, kiedy zacznie pachnieć kwasem – będzie już gotowy. Zwykle trwa to 5 – 7 dni.
Z gotowego zakwasu wyjmuję łyżką czosnek, liście i ziarna, przelewam do czystej, szklanej butelki. Przechowuję w lodówce do dwóch tygodni. Podstawą jest obserwowanie zakwasu, niektórzy trzymają go i miesiąc.
Jak rozpoznać zepsuty zakwas?
Najprościej to ocenić widząc pleśń. Niestety taki zakwas należy od razu wylać. Aromat siarki, amoniaku również wskazuje na zepsucie.


Kapsalon

Babeczki z serem i szynką
Może Ci się spodobać

Czy utrudniasz sobie bycie szczęśliwym?
26 sierpnia 2020
Tanie hity z apteki – Olejek z drzewa herbacianego
24 lipca 2020